Näppäimistön tulisi olla sellaisella etäisyydellä, että pystyt pitämään kyynärpäät kylkien vieressä ja n. 90 asteen kulmassa. Kyynärpäät tai kyynärvarret tulisi olla tuettuina, jotta pystyt pitämään hartiat rentoina.

Kuva: trulyergonomic.com

Näppäimistön ergonomia

Näppäimistön ergonomia katsotaan useasti olevan linkittyneenä hiiren kanssa. Näppäimistö kuuluu silti ottaa huomioon tarkasti ja sen valinnassa kannattaa huomioida tiettyjä asioita.

Yleisesti etätyöskentelyssä kannettava tietokone on osa työympäristöä ja luonnollisesti näppäimistö on pienempi kuin pöytäkoneessa. Näppäimet ovat lähempänä ja sen ominaisuudet, kuten painelusyvyys on pienempi. Välineiden, yhteyksien ja ohjelmien rakentama virtuaalinen yhteistyö tila hyvin toimiessaan auttaa työntekijää ja työn tuloksellisuutta ja yleisesti hyvinvointiasi.

Näppäimistön ergonomia antaa suuntaviivat oman ergonomian parantamisessa

Jokainen työskentelyväline on asiakaskeskeisesti tärkeä huomioida ja ohjeet ergonomiasta antavat suuntaviivaa käyttäjälle mitä ja miksi asioita tulisi huomioida. Jokaiselle esimerkiksi ei sovi ergonominen näppäimistö, mutta työasennon korjaamisella saadaan jo muutettua asioita parempaan suuntaan.

Mitä kannattaa tietää?

Yleisesti näppäimistön ergonomialla uskotaan vähentävän riskiä käsien väsymykseen ja rasitusvammoihin, mutta vähäisten korkealaatuisten tutkimusten takia ei ole varmuutta kuinka vahvasti se meihin vaikuttaa. Kuitenkin markkinoilla on hyviä vaihtoehtoja "perinteisen näppäimistön" tilalle. Esimerkiksi molemmilla käsillä kirjoittavalle ergonominen näppäimistö tulisi olla V mallinen. V malli on käsien luonnollinen asento ja kun kädet ovat kirjoitusvalmiina näppäimistön päällä, etusormet muodostavat ns. väärinpäin olevan V kirjaminen. Se ehkäisee käsien väsymisen ja auttaa käsiä lepäämään luonnollisemmassa asennossa.

Yleisimmät kirjoittamisen ja näppäimistön ongelmat

Esimerkki 1: Ranteen ojennus

= Yleisesti tämä tapahtuu, kun työpöytä on liian alhaalla ja näppäimistö on korkeammalla kuin ranteesi. Tämä aiheuttaa ranteiden yliojennuksen kirjoitettaessa, jolloin kyynävarren lihakset (ranteen ojentajat) ovat jatkuvassa jännityksessä.

Esimerkki 1: Ranteen ojennus

Kuva: ergonomicstrends.com

Kuinka korjata tilanne? Kokeile tuolin säätämistä alemmaksi ja/tai laita ranteiden alle tuki (esim. pieni pyyhe rullattuna), jotta ranteesi ja näppäimistö olisivat samalla tasolla. Vältä pakotettuja asentoja kirjoitettaessa ja koita pitää kätesi mahdollisimman rentoina.

Kyynärpäiden tulisi olla vartalon kanssa samassa linjassa (vartalon vierellä) ja olkavarren vartalon kanssa samansuuntainen, jotta vipuvarsi olisi mahdollisimman lyhyt.


Esimerkki 2. kyynärpäiden tukemattomuus ja olkapäät korvissa

= Yleisesti tämä tapahtuu kun tuoli on liian matalalla ja näppäimistö liian lähellä tai kaukana. Kyynärpään tukemattomuus kuormittaa erityisesti olkapäitä ja hartiaseudun lihaksia, koska joudut hartioilla nostamaan käsiäsi ylemmäs.

Esimerkki 2. kyynärpäiden tukemattomuus ja olkapäät korvissa

Kuva: ergonomicstrends.com

Kuinka korjata tilanne? Kokeile nostaa tuolin korkeutta siten, että kyynärpäät olisivat tuettuna ja kyynärpääsi olisivat noin 90-110 asteen kulmassa. Siirrä tuolia joko lähemmäs tai kauemmas näppäimistöstäsi. Rentouta hartiasi ja huomioi ranteesi "V" asento (Selitä tarkemmin). Ergonomisten näppäimistöjen rooli tällaisessa tilanteessa auttaa sinua mukautumaan sopivampaan asentoon.


Esimerkki 3. Käsien liiallinen ojennus

= Yleisesti tämä tarkoittaa kurkottamista työpisteelle ja näppäimistölle. Jos työpäivän aikana yläraajat ovat useasti staattisessa kurkotusasennossa, se rasittaa olkapäitä ja niska/hartiaseutua ja voi kipeyttää ylävartalon lihaksia.

Mitä kauemmas yläraajat kurkottavat, sitä suuremmaksi vipuvarsi sekä olkapäihin/hartiaseudulle kohdistuva kuorma kasvaa. Staattinen (eli paikallaan pysyvä) lihastyö heikentää lihasten verenkiertoa, jolloin tulee helpommin "jumeja".

Esimerkki 3. Käsien liiallinen ojennus

Kuva: ergonomicstrends.com

Kuinka korjata tilanne? Huomioi työympäristösi ja tuo se lähemmäksi näppäimistöä ja tue kyynärpääsi kunnolla. Mikäli tuolissasi ei ole kyynärtukea, koita pöydän avulla saada tuettua kyynärvarret/kyynärpäät mahdollisimman hyvin. Tavoite on pitää kyynärpäät mahdollisimman lähellä vartaloasi vähentääksesi olkapäähän kohdistuvaa kuormitusta.

Jos tuet kyynärvarret työpöydälle, muistathan samassa suhteessa siirtää näyttöä kauemmas, jos mahdollista! Näytön tulisi olla vähintään oman käsivarren mitan päässä tai n. 60-80 cm etäisyydellä.

Ergonomiset näppäimistöt

Uusien ergonomisesti muotoiltujen näppäimistöjen positiivisena puolena voidaan nähdä kokonaisvaltainen lähtökohta. Markkinoiden laaja valikoima tarjoaa rannetuilla varustettuja näppäimistöjä, luonnollisen kirjoitusasennon mahdollistava näppäimistö, säädettäviä kämmentukia ja monia muita hyviä vaihtoehtoja oman kokonaisuuden parantamiseen. Mielessä pitää silti pitää oman työn vaatimukset ja minkälaisia ominaisuuksia näppäimistöltä halutaan saavuttaa. Myös jokaiselle se ei sovi, ja mielessä kannattaa pitää mitä haluat näppäimistöltä vai auttaako vain asennon korjaus tilannettasi.


Tehtävä 1.

Kokeile viikon ajan seurata omaa kirjoittamistasi ja kirjaa ylös missä tilanteissa sinulla tulee muutoksia työpäivän aikana esimerkiksi asennoissa, tuntemuksissa kehossa tai motivaatiossa.

Tehtävä 2.

Tunnistitko itsesi ylläolevista esimerkeistä (Kuvat ylempänä artikkelia)? Millaisia muutoksia voisit tehdä?



Työskentelyalue

Jokaisella on omanlainen työskentelyalue ja ympäristö toimia. Erilaiset työn tarpeet tuovat haasteita yleiseen ergonomiaan ja sen ohjaukseen. Työskentelyalueella ja sen merkityksellä edesautetaan työntekijän jaksamista ja yleisesti tiedostamaan omien alueiden merkitys. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä ovat työskentelyalueet ja miksi niitä kannattaa tutkia.

Lue lisää


Taukojen merkitys ergonomiassa

Hyvällä työergonomialla ja ergonomisilla työvälineillä voidaan vähentää työstä johtuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja keventämällä rasitusta, mutta yksinään se ei riitä ehkäisemään staattisen paikallaanolon aiheuttamaa rasitusta.

​​​​​​​Yleisesti kun töissä on kiire ja työt painavat päälle on helppo vakuuttaa itselleen, että ei ole aikaa tauolle. Tässä artikkelissa tulemme kuitenkin puhumaan erilaisten taukomuotojen merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen!

Lue lisää


Lähteet

www.ergonomicstrends.com

www.osha.gov

www.ehs.unc.edu

www.ergo-plus.com

www.teeter.com