Työskentelyalue on iso teema ergonomisessa suunnittelussa

Työskentelyalue

Jokaisella on omanlainen työskentelyalue ja ympäristö toimia. Erilaiset työn tarpeet tuovat haasteita yleiseen ergonomiaan ja sen ohjaukseen. Työskentelyalueella ja sen merkityksellä edesautetaan työntekijän jaksamista ja yleisesti tiedostamaan omien alueiden merkitys. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä ovat työskentelyalueet ja miksi niitä kannattaa tutkia.

Mitä tarkoittaa työskentelyalue?

Työskentelyalueet ovat alueita, joita työympäristössämme käytämme kokoajan. Vaikka jokainen meistä on erilainen, alla oleva "kolme eri pääsääntöistä aluetta" avaa lukijalle miten ja kuinka omat työvälineet tulisi sijoittaa työympäristöön. Työskentelyalueen työvälineet tulisi sijoittaa siis erilaisiin alueisiin niiden käyttötarkoituksien mukaan. Erilaiset suositukset myös sanovat, että järjestely auttaa työntekijää helppokäyttöisen ja asiakaskeskeisen ympäristön luomiseen.

Jokainen on erilainen

Työskentelyalue on jokaisen henkilökohtainen asia. Olet sitten minimalisti joka tarvitsee vain vähän tilaa tai sitten paljon tilaa tarvitseva työntekijä, työskentelyalueen tulisi olla asiakaskeskeinen jokaiselle. Tämä artikkeli kokonaisuudessa antaa suuntaviivat oman työskentelyalueen tutkimiseen.

Kolme pääsääntöistä aluetta, jotka sinun tulee huomioida!

  • Pääsääntöinen työskentelyalue (Primary working zone): Tällä alueella esineiden ja työvälineiden pitäisi olla helposti kosketettavissa siten, että kyynärpääsi pysyisivät rennosti lähellä vartaloa. Yleensä tällä alueella ovat näppäimistö ja hiiri. Tällä alueella ei yleensä saisi olla muuta kuin ne välineet mitä käytät yhtä paljoin kuin hiirtä ja näppäimistöä.
  • Toisarvoinen työskentelyalue (Secondary working zone): Tällä alueella esineiden ja työvälineiden pitäisi olla sen verran lähellä, että pystyt koskemaan niihin ilman suurempaa kyljen ja selän taivuttelua. Tämä alue sopii hyvin muistiinpanoille ja kirjoille, jota käytät useasti.
  • Viimeinen työskentelyalue (Non-working zone): Tällä alueella esineiden ja työvälineiden saavuttavuus pitäisi tapahtua ojentamalla käsiä ja nojaamalla eteenpäin. Silti tälle alueelle pääsee ilman ylösnousua. Tämä alue sopii esineille/työvälineille joita käytä harvoin. Jos työskentelyalueesi ulottuu tästä eteenpäin (esimerkiksi hyllylle), tulisi sen olla vain "varastona" työskentelyvälineillesi.

Kuva pääsääntöisestä, toisarvoisesta ja viimeisestä työskentelyalueesta


Huomioita

1. Hiiren sijoittelu!

Huomioi, ettei hiiri ole liian kaukana sivulla! Onko kyynärvartesi suoraan eteenpäin, kuten kuvassa?

Teetkö ajoittain työtä, jolloin käytät vain hiirtä? Hiiri kannattaa tällöin hetkellisesti siirtää sivulta keskemmälle, jolloin hiiri on vartalosi edessä. Asennon vaihtaminen keventää toistuvaa yläraajan kuormitusta.

2. Näytön etäisyys!

Näytön tulisi olla vähintään oman yläraajan mitan päässä tai jopa hieman kauempana, riippuen näytön koosta! Ojenna siis kätesi suoraan eteenpäin ja tarkista näytön etäisyys!

3. Materiaalien esim. kirjojen/kansioiden sijoittelu!

Jos käytät esim. kirjaa toistuvasti, pyri sijoittamaan kirja niin työskentelyalueelle 1 tai 2. Jos kirja tai kansio on esim. suoraan sivullasi, joudut tekemään toistuvaa ja ajoittain staattista pään kiertoliikettä. Tämä saattaa kuormittaa erityisesti niskan aluetta. Sijoita kirja/kansio siis mahdollisimman lähelle etupuolellesi.

4. Kahden näytön taktiikka!

Teetkö työtä, jossa tarvitset kahta näyttöä yhtä aikaa? Riippuen työtehtävästä sekä käytössä olevista välineistä:

Jos käytät läppäriä sekä isoa näyttöä yhtä aikaa, toimisiko ruudunjako paremmin, jolloin molemmat näytöt ovat edessäsi?

Jos sinulla on käytössä kaksi erillistä näyttö, pyri sijoittamaan ne niin, että molemmat olisivat mahdollisimman hyvin suoraan edessäsi.

Mitä jos haluan perheeni kuvia tai muita esineitä työalueelleni?

Tottakai jokainen meistä haluaa persoonallisen työalueen, kuten kuvia perheestä, kavereista, eläimistä tai vaikka viime ulkomaanmatkastasi työpöydälle ja se voi myös psyykkisesti auttaa jaksamaan töissä. Kokeile raivata pöydällesi tilaa tähän projektiin ja tällä tavoin saada harmoniaa ja lämpöä omaan työskentelyalueeseesi.

Jotkut ihmiset sanovat kolmen henkilökohtaisen tavaran olevan maksimi määrä, mutta jokainen meistä on erilainen, joten järjestele työskentelyalueesi omien vaatimuksiesi mukaan ja tee siitä innostava ympäristö sinulle!

Myös työpöydän siisteys ja järjestelmällisyys auttavat meitä motivoimaan itseämme paremmin työn tekoon. Jos pöydällä tai työskentelyalueilla on hirveä sotku ja tavarat ovat aina eri paikassa, voi se tuottaa stressiä ja erilaisia häiriöntekijöitä työn tekoon. Järjestelmällinen työalue auttaa meitä tiedostamattomaan toimintaan ja töitä tehdessä arvostaa kun tavarat löytyvät aina samoilta alueilta ja paikoilta.

Tehtävä 1.

Tiedosta sinun työympäristösi esineet ja mieti työpäivän aikana ovatko jotkin esineistä häiriöntekijöitä työllesi

Tehtävä 2.

Tiedosta sinun työympäristösi esineet ja mieti työpäivän aikana ovatko jotkin esineistä luovuutesi lähteenä ja mitkä esineistä antavat sinulle motivaatiota



Taukojen merkitys ergonomiassa

Hyvällä työergonomialla ja ergonomisilla työvälineillä voidaan vähentää työstä johtuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja keventämällä rasitusta, mutta yksinään se ei riitä ehkäisemään staattisen paikallaanolon aiheuttamaa rasitusta.

​​​​​​​Yleisesti kun töissä on kiire ja työt painavat päälle on helppo vakuuttaa itselleen, että ei ole aikaa tauolle. Tässä artikkelissa tulemme kuitenkin puhumaan erilaisten taukomuotojen merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen!

Lue lisää


Psykologinen palautuminen työstä

Työstä palautuminen voi olla välillä haastavaa. Etätyön haasteena on töiden kasaantuminen kotiin ja luonnollisesti omat voimavarat saattavat joutua koetukselle.

​​​​​​​Tässä osiossa puhumme henkisestä/psyykkisestä palautumisesta!

Lue lisää