Palautuminen työstä kuin työstä johtuvasta rasituksesta on tärkeää keholle ja mielelle!

Psykologinen palautuminen työstä

Työstä palautuminen voi olla välillä haastavaa. Etätyön haasteena on töiden kasaantuminen kotiin ja luonnollisesti omat voimavarat saattavat joutua koetukselle.

​​​​​​​Tässä osiossa puhumme henkisestä/psyykkisestä palautumisesta!

Mistä tiedän palaudunko töistä?

Kuinka usein työpäivän jälkeen tuntuu, että ei jaksa oikein mitään tehdä? Kuinka useasti tuntuu että työt vain kasaantuvat ja kasaantuvat? Tuntuuko työt jäävän kodin ulkopuolelle vai tuotko ne kotiin asti?

Oleellisesti palautuminen on siinä kohtaa riittävää, kun vapaa-ajalla, viikonloppuna tai loman jälkeen tuntee olevansa virkeä ja valmiina palaamaan töihin. On myös tärkeää, että vapaa-ajalla jaksaa ja haluaa tehdä asioita, mistä pitää ja mitä tykkää tehdä. Riittävä henkinen ja fyysinen palautuminen estää työstressin kasautumisen, ehkäisee terveysongelmia ja auttaa vähentämään työuupumusta.

On myös hyvä muistaa, että stressi ja uupumus kuuluvat välillä työhön ja se on normaalia, mutta pitkävaikutteisena se haittaa työntekijän toipumista uuteen päivään. Viikonloppuisin palautuminen ei tunnu palautumiselta ja etätyön tuomat haasteet vain aiheuttavat stressiä.

Seuraavassa osiossa käymme läpi keinoja, joita sinä voit testata kotona tai töissä! Palautumisen keinot voivat olla hyvin yksilöllisiä, mutta on tärkeää, että tunnistat itsellesi parhaiten toimivat menetelmät.

Mitkä keinot auttavat minua palautumaan?

DRAMMA-malli on Yhdysvalloissa kehitetty työkalu, minkä avulla voi jäsentää psykologista palautumista. DRAMMA tulee sanoista Detachment (työstä irrottautuminen), Relaxation (rentoutuminen), Autonomy (omaehtoisuus), Mastery (taidon hallinta), Meaning (merkityksellisyys) ja Affiliation (yhteenkuuluvuus). Kun vapaa-ajalla tekee asioita, jotka seuraavat DRAMMA-mallia, työstä palautuu voimakkaammin ja helpommin. DRAMMA-mallia voi itse kokeilla hyödyntää ja kokeille kuinka se sinun kohdallasi toimii! Alla on esimerkkejä kaikista DRAMMA:n osa-alueista:

  • Detachment: Tee asioita vapaa-ajalla, jotka ovat mahdollisimman paljon poikkeavaa omasta työstäsi. Jos esimerkiksi töissä joudut paljon käyttämään aikaa koneen ääressä, koita vapaa-ajalla jotain luovaa (maalaamista, piirtämistä, musiikin kuuntelua)
  • Relaxation: Jos stressaa ja työt puskevat päälle, pidä hengähdystauko ja ota rauhallisesti. Älä tee sellaista joka vaatii fyysisiä tai älyllisiä ponnisteluita. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen ja lukeminen ovat loistava keino eristäytyä ja vain olla itsensä kanssa!
  • Autonomy: Työssä on paljon sellaisia asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan suuresti. Järjestä itsellesi aikaa, jolloin voit tehdä mitä haluat eikä kukaan silloin vaadi sinulta mitään. Jos ystävien vierailu osuu kohdallesi ja sinun voimavarasi ovat lopussa, uskalla sanoa ei!
  • Mastery: Opeta taas itsellesi miltä tuntuu onnistua! Kokeile jotain uutta käsityötä tai esimerkiksi liikuntamuotoa, jota olet aina halunnut kokeilla!
  • Meaning: Tee asioita, jotka merkitsevät sinulle paljon. Esimerkiksi toisen auttaminen voi tuntua sinusta merkitykselliseltä ja saattaa tuntua vaivannäöltä, mutta se tukee sinun kokonaisvaltaista hyvinvointiasi!
  • Affiliation: Tuo lähellesi niitä ihmisiä, jotka inspiroivat sinua ja ovat hyväksi SINULLE! Haali ympärillesi ihmisiä, joiden seurassa osaat ja voit olla oma itsesi. Laatu on tärkeämpi kuin määrä!

Niin kuin aikaisemmassa artikkelissa puhuimme taukojen merkityksestä meihin, myös tässä taukojen merkitystä ei voi olla korostamatta. Palautumista tapahtuu myös työpaikalla ja on erityisen tärkeää päästä irrottautumaan työstä hetkeksi vaikka lounaalla työkaverin kanssa! On tärkeää päästä purkamaa työasioita, vitsailla ja nauraa!

Palautuminen ei ole pelkästään yksilön vastuulla. Esimerkiksi työilmapiirin ja työympäristön pitää olla myös työpaikan vastuulla. Ne yhdessä pystyvät luomaan työntekijälle ja työnantajalle sellaisen ympäristön, missä on helppo ja mukava olla!


Tehtävä

Tehtävä 1. Kokeile viikon ajan DRAMMA-mallin jotain osa-aluetta!

Tehtävä 2. Tunnista miten psykologinen palautuminen vaikuttaa sinun voimavaroihisi!



Lähteet

www.ttl.fi

www.thewellbeingthesis.org.uk

www.psychologytoday.com