Seisomatyöskentelyllä kulutetaan keskimäärin jopa puolet enemmän energiaa työpäivän aikana kuin istumatyöskentelyllä!

Kuva: Fedandfit.com

Seisomatyöskentely

Seisomatyöskentely tuo aktiivisuutta työpäiviisi! Jos työpäivän aikana seisot 30 minuutin ajan, useamman kerran päivässä, sillä voi olla jo iso vaikutus yleiseen hyvinvointiin.
​​​​​​​Tässä artikkelissa puhumme seisomatyöskentelyn vaikutuksista ja kuinka sitä kuuluisi hyödyntää työpäivien aikana tai etätöissä!

Istumatyöskentely vai seisomatyöskentely?

Aikaisemmassa istumatyöskentely artikkelissa kerroimme, kuinka istumatyöskentely vaikuttaa meihin ja millaisia muutoksia voisit siihen tehdä. Tässä artikkelissa puhumme seisomatyöskentelyn hyödyistä ja miten voit lisätä sitä omaan työpäivääsi!

Tutkimukset ovat osoittaneet, että passiivinen istuminen rasittaa monia kehon toimintoja. Kun istumme pitkän ajan, meidän kehomme lihakset ovat lepotilassa, aineenvaihdunta ja verenkierto hidastuvat, sekä niska-hartiaseudun vaivat lisääntyvät.

Seisomatyöskentelyllä taas on joidenkin tutkimusten mukaan vaikutuksia selkäkivun vähentymiseen, sepelvaltimotaudin ja kakkostyypin diabeteksen riskin vähentymiseen ja esimerkiksi mielialan ja energian positiiviseen muutokseen.

Seisomatyöskentely ei aina ole mahdollista, mutta mikäli siihen on mahdollisuus, siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Pitääkö minulla olla sähkökäyttöinen pöytä?

Sähkökäyttöinen pöytä vähentää istumista kyllä, mutta se itsessään ei vähennä riittävästi passiivisuutta. Aktiivisen työpisteen hankkiminen ei suoraan siis vähennä istumisaikaa, vaan työntekijällä on iso rooli muutoksien teossa. Seisomatyöskentelyn periaate tulee työntekijästä itsestään, ja työntekijän pitää olla aktiivinen ja muuttaa omaa toimintaansa ja käyttäytymistään.

Seisominen yleisesti parantaa vireystilaa ja tehokkuutta, mutta pelkkä seisominen ei kuitenkaan ole hyväksi ja asentoa tulisi vaihdella päivän aikana ja myös istua välillä. Kun seisomme, asentoa tulee automaattisesti huomaamatta vaihdettua painonsiirtojen kautta.

Toisille seisomatyöskentely tulee luonnostaan, mutta toisille se voi nopeasti aiheuttaa väsymystä selässä tai jaloissa. Paikallaan seisominen voi väsyttää selkää ja jalkoja, joten lyhyiden venyttelyiden ja erilaisten harjoitteiden (esimerkiksi päkiöille nousu) avulla voit lisätä lihasten verenkiertoa ja vähentää lihasten staattista kuormitusta.


Vinkkejä seisomatyöskentelyyn!

Pöydällä ja seisomatyöskentelyllä voi olla iso vaikutus työskentelyysi, jota et olisi kuvitellutkaan! Tässä lista erilaisista vinkeistä mitä voit kotona tai työpaikalla kokeilla!

  • Älä vaihda tyyliä liian nopeasti! Jos esimerkiksi sinulle on normaalia istua työpäivän aikana paljon, niin nopeasti tyylin vaihtaminen seisomatyöskentelyyn saattaa rasittaa selkää, niska- ja hartiaseutua, sekä jalkoja, joten aloita asteittain vaikka 30-60 minuuttia päivässä!
  • Laita muistutus itsellesi milloin pitäisi seistä! Jos etätöissä huomaat eksyväsi työn touhuun, muistutus tauon pitämiseen tai seisomiseen voisi olla tarpeellista. Tämä myös auttaa sinua saamaan puhtia kun jatkan työntekoa!
  • Muista vaihdella työpöydän/näytön korkeutta työtehtävän mukaan! Jos työpäivääsi kuuluu monenlaisia tehtäviä (tarkkuutta vaativat tehtävät, sähköpostien kirjoittamista, paljon lukemista ym.) muista muokata ympäristösi sinulle sopivaksi, jotta pystyt keskittymään ko. työtehtävään!
  • Kotona voit rakentaa seisomatyöpisteen käyttämällä luovuutta! Silityslauta, lipasto, jakkara pöydän päällä, banaani- ja kenkälaatikot jne. voivat toimia seisomatyöpisteeen rakennuspalikoina kotona! Erilaisia rakennelmia voi hyödyntää erilaisissa työtehtävissä; esim. webinaaria kuunnellessa et välttämättä tarvitse hiirtä ja näppäimistöä, jolloin voit nostaa läppärin vaikka kirjahyllyyn. Jos käytät näppäimistöä, huomioithan, että saat tuettua kyynärpäät ja pystyt pitämään hartiat rentoina yläraajat mahdollisimman hyvin vartalon linjassa.
  • Käytä kenkiä, joissa on parin sentin korko ja pehmeä pohja! Kotona ollessa voi helposti tuntua oudolta pitää kenkiä jalassa, mutta vaihtoehtoisesti sisäkengät tai vaikka pehmeä työpistematto/muu hieman pehmeä alusta voi auttaa keventämään alaraajoihin sekä alaselkään kohdistuvaa kuormitusta.
  • Muokkaa seisoma-asentoa erilaisten alustojen avulla! Tasapainotyynyn tai taitellun joogamaton päällä tai erilaisten seisomatyöskentelyyn liittyvien apuvälineiden avulla (mm. Gymba) voit saada vaihtelua sekä asennon muokkausta seisomatyöskentelyyn.

    ​​​​​​​Tiesitkö? Porin ja Rauman kampusten kirjastoista voit lainata tasapainotyynyn viikoksi kokeiluun! Voit käyttää sitä sekä seisoma- että istumatyöskentelyn apuvälineenä. Myös Kuninkaisten kampukselta löytyy tasapainotyyny.


  • Seisten työskentelyssä on hyvä huomioda tasapainoinen seisoma-asento! Pehmennä hieman polvia: jos polvet ovat ns. lukkosuorina se lukitsee myös lantion asennon ja alaselkä menee "notkolle", tällöin myös alaselkä väsyy nopeammin. Painonsiirtely/keinunta jalalta toiselle tekee hyvää alaselälle, ja on tärkeää erityisesti, jos seisot pidempiä aikoja.

    Alaselän kuormitusta voit keventää myös nostamalla toisen jalan matalan korokkeen päälle/tai laittaa toisen polven tuolille, jolloin lannerangan asento hieman oikenee. Tämä voi vähentää myös alaselän väsymistä sekä saat lepuutettua ajoittain toista alaraajaa.

    Muistathan pitää tukijalan asennon vahvana, ettet ns. "nojaa lonkan päällä".​​​​​, jolloin selän asento menee mutkalle (epätasainen kuormitus mm. välilevyille), sekä vartalon toisen puolen kudoksiin tulee voimakasta venytystä.

Tehtävät

Tehtävä 1. Kokeile työpäivän aikana haastaa itsesi seisomaan 2x30 minuuttia!

Tehtävä 2. Kokeile huomaatko eroa, jos pidät kengät jalassa tai olet ilman kenkiä työpäivän ajan?

Tehtävä 3. Kokeile huomaatko muutoksia keskittymiskyvyssäsi, jos seisot välillä työpäivän aikana?



Hiiren ergonomia

Hiiren ergonomia on yksi tärkeä osa ergonomista kokonaisuutta ja työympäristöä! Tässä osiossa käsittelemme hiiren ominaisuuksia ja työskentelyalueet-osiossa käymme läpi hiiren optimaalista paikkaa.
​​​​​​​
Ergonomisten työvälineiden täytyy olla asiakaskeskeisiä, ja yleiset suuntaviivat antavat käyttäjälle mahdollisuuden tiedostaa omaa käyttäytymistä ja korjata sitä mahdollisuuksien mukaan. Jokaiselle ergonomisesti suunitellut välineet eivät toimi, joten omien välineiden tarkoitus auttaa meitä tiedostamaan mitä, miksi ja miten voisin korjata tilannetta.

Lue lisää


Näppäimistön ergonomia

Näppäimistön ergonomia katsotaan useasti olevan linkittyneenä hiiren kanssa. Näppäimistö kuuluu silti ottaa huomioon tarkasti ja sen valinnassa kannattaa huomioida tiettyjä asioita.

Lue lisää


Lähteet

www.selkäkanava.fi

www.ergo-plus.com

www.teeter.com

www.health.harvard.edu

www.webmd.com

www.menshealth.com

www.terveyskirjasto.fi

www.startstanding.org