08.03.2021 15:54
Vinkkejä hyvinvointiin etätyössä/-opiskelussa
Huolehditaan hyvinvoinnistamme myös näin poikkeuksellisena aikana! Etätyöt/-opiskelut sekä muuttunut arki lisäävät herkästi kuormitusta ja saattavat aiheuttaa stressiä.
Jotta voisit ja jaksaisit paremmin, nappaa tästä vinkki tai useampi käyttöösi!
Huolehdi riittävästä unen määrästä
Uni ja palautuminen on jaksamisen sekä suorituskyvyn perusta! Jos pää ei toimi ja on vaikeaa keskittyä, oletko nukkunut tarpeeksi?
Unen merkitystä ei siis sovi unohtaa, vaan siihen kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota näin poikkeuksellisen tilanteen aikana! Väsyneenä on vaikeaa oppia, muistaa, kommunikoida, olla ystävällinen, sietää stressiä ja sopeutua muutokseen. Väsyneenä ihminen on harvoin parhaimmillaan!
Palautuminen, oppiminen, aivotyöskentely, uusien työtapojen omaksuminen, muisti - kaikki nämä vaativat riittävää määrää unta. Unen aikana aivot ns. "puhdistuvat" turhasta, aivojen synapsit (hermoliitokset) rauhoittuvat ja opitut asiat jäsentyvät. Unen aikana tapahtuvan palautumisen ansiosta pystyt seuraavana päivänä oppimaan paremmin uusia asioita sekä työmuistisi toimii paremmin.
Kiinnitä siis huomiota, että nukut riittävästi! Riittävän unen määrän useimmiten tunnistaa siitä, että heräät aamulla virkeänä!
Tee asioita, joista saat mielihyvää ja iloa
Vallitseva tilanne saatta aiheuttaa huolta ja ahdistusta! Pyri tekemään päivittäin tai edes muutaman kerran viikossa oman aikataulun sallimissa rajoissa asioita, joista nautit ja jotka tuottavat iloa sekä mielihyvää!
Mitä nämä asiat sinulle ovat?! Jokainen saa mielihyvää erilaisista asioista. Käytä kivojen asioiden tekemiseen juuri sen verran aikaa kun sinulla on, älä vaadi itseltäsi yhtään sen enempää. Kiinnitä kuitenkin huomiota, että näitä kivoja asioita tulee päivittäin tai muutamia kertoja viikossa, ota siis aikaa itsellesi. Hyvien asioiden tekeminen lisää hyvinvointia, luo positiivisempaa ilmapiiriä ja auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina!
Ai kotitreenit?
Netti ja some on nyt täynnä pitkiä, lyhyitä, helppoja ja raskaita kotitreenejä (ja CampusMoWekin aloittaa ne pian!)! Tarjonnasta on varmasti löydettävissä itseä kiinnostavat lajit ja treenit! Ja jos et ole kotijumppaaja -tyyppiä, niin siitä on turha ottaa stressiä! Liikut omalla tavallasi :)
Muutama vinkki liikkumismuodon valitsemiseen hyvinvoinnin lisäämiseksi:
Kuuntele kehoasi, millaiselta se tänään tuntuu? Onko ollut stressaava vai rauhallinen päivä? Liikkuminen kannattaa valita sen mukaan mitä kehosi on valmis ottamaan vastaan. Stressaantuneena ja väsyneenä kannattaa valita lajeja, jotka ovat tasapainottavat kehoa. Esimerkiksi rauhallinen kävely metsässä, venyttely/jooga/rentoutuminen tai pyöräily. Rasittava ja korkeasykkeinen harjoitus on stressitila elimistölle. Jos stressaantunutta kehoa kuormitetaan jatkuvasti stressitilaa lisäävillä harjoituksilla, palautuminen hidastuu ja voimavarat vähenevät entisestään. Stressaantunutta kehoa ei ole siis suositeltavaa kuormittaa liian rasittavalla liikkumisella.
Jos olet nukkunut hyvin, elimistösi on palautunut ja tunnet vireystilasi hyväksi, valitse silloin kuormittavampi ja rasittavampi harjoitus!
Olisiko nyt hyvä aika kokeilla jotain ihan uutta lajia? Koska tarjolla on kotitreenejä laidasta laitaan, niin nyt on hyvin turvallista testata itsekseen jotain mitä et ole aiemmin uskaltanut tai ajatellut kokeilevasi. Kotona et luultavasti törmää keneenkään, jos liikutkin vahingossa väärään suuntaan tms. Jos laji ei tunnukaan kivalta, voit keskeyttää tunnin milloin haluat, eikä tarvitse poistua salista kesken kaiken. Valitse rohkeasti joku uusi laji!
Pienikin teko vaikuttaa hyvinvointiisi! Uusiin toimintamalleihin sopeutuminen vie aikaa ja työ- ja koulutehtävät saattavat viedä mukanaan, jolloin liikkumiseen jää vähemmän aikaa. Päivittäinen arkiaktiivisuus myös vähenee helposti hyvinkin merkittävästi, ollessamme pääasiallisesti oman kodin ympyröissä. Liikkuminen vaikuttaa positiivisesti myös uneen ja nukkumiseen.
Muistathan, että kaikki liikkuminen on tärkeää ja jokaisen askeleen ja teon teet itsesi hyväksi! Lyhyt kävely, 10 min pikatreeni, yksi venytys, kävely kauppaan, kotitöiden tekeminen... kaikki ovat oman hyvinvointisi eteen tehtyjä asioita!
Nyt sinulla on mahdollisuus päättää työ- tai koulumatkasi pituus!
Etätyöpaikalle on juuri sopiva matka kävellä, pyöräillä tai liikkua muilla tavoin! Sen sijaan että kulkisit vain makuuhuoneesta keittiöön ja keittiöstä työpisteelle, piipahda ulkona! Nauti lisääntyneestä valosta sekä ulkoilmasta! Happihyppy ennen työ/opiskelupäivää virkistää ja edistää aivotoimintaa.
Kerrankin saat siis itse päättää mikä olisi sopiva työ- tai koulumatka ja liiku juuri sellainen matka joka tuntuu sopivalta. Ehkä nyt ei ole niin kiirekään :D
Kotona työskentely sekä opiskelu on herkästi huomattavasti passiivisempaa kuin kampuksella tapahtuva työ ja opiskelu. Sen vuoksi liikkumiseen päivien aikana kannattaa kiinnittää huomiota. Ulkoilu ennen/jälkeen lounaan sekä "matkat" kannattaa hyödyntää päivittäisen riittävän aktiivisuuden saavuttamiseksi. Lisäksi ulkona liikkuminen auttaa jaksamaan sekä oppimaan. Mikäli kotona on etäkoululaisia, vietä koululaisten kanssa välitunnit ulkona!