Ergonomianeuvonta
Ergonomiaohjaus auttaa sinua havainnollistamaan omaa ergonomiaasi, tunnistamaan kuormittavia tekijöitä sekä muokkaamaan omia työtapojasi ja työpistettäsi (kotona tai kampuksella) ergonomisemmaksi!
On hyvä muistaa, että ergonomiaohjeistus antaa suuntaviivat, kuinka kuuluisi toimia, mutta jokainen on erilainen ja asiakaskeskeinen lähtökohta auttaa tiedostamaan kuinka voisit muuttaa omaa ergonomiaasi parempaan suuntaan!
Etätyön yleistyessä, sekä viime kevään nopeassa siirtymisessä etätyöhön, työpiste on rakennettu usein kotiin eikä käytössä ole välttämättä "parhaat mahdolliset" välineet (kuten säädettävä tuoli, sähkökäyttöinen pöytä jne.). Tulevassa kokonaisuudessa saat käytännön vinkkejä erityisesti etätyöskentelyn haasteisiin!
Poikkeusolot ovat osoittaneet etätyöskentelyn nopeaa kasvua ja siihen varautumiseen liittyvät ergonomiaan liittyvät asiat on syytä ottaan työssä kuin työssä huomioon. Ergonomia on yksi iso osa työhyvinvoinnin kokonaisuutta. Tavoitteena on ottaa huomioon fyysisesti kuormittavat tekijät ja tehdä ergonomiasta jokaiselle sopiva kokonaisuus.
Ergonomialla voidaan säädellä työntekijän voimavaroja ja toimintakykyä mahdollisimman pitkään. Fyysinen kuormitus ja ympäristö (tuoli, hiiri, näppäimistö, työskentelyalue ja mini-breaks/tauot) auttavat työntekijää ergonomisten muutoksien suunnittelussa ja sen kehittämisessä parempaan suuntaan. Pyrkimyksenä on luoda sellainen ympäristö, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi!
Käsittelemme tässä ergonomiaohjauksessa suurelta osin päätetyöskentelyyn liittyviä asioita, mutta mm. Psykologinen palautuminen työstä -osio antaa vinkkejä yleisesti työstä palautumiseen.
Checklistin tarkoitus on herättää ajatuksia omasta ergonomiasta! Lisäksi sen avulla myös pystyt seuraamaan omaa fyysistä kuormitustasi ja työympäristöäsi. Täytä lomake ja tallenna se itsellesi, jotta voit palata siihen tarvittaessa myöhemmin.
Olemme koostaneet sinulle kattavan paketin ergonomiaan liittyen. Kokonaisuus on rakennettu teemoittain, jotta sinun on helpompi perehtyä aiheisiin yksi kerrallaan sekä tehdä tarvittavia muutoksia!
Teemoina ovat:
Jokainen osio sisältää lyhyitä tehtäviä, joiden avulla voit jäsentää ja muokata omaa ergonomiaasi/työtapojasi!
Ensimmäinen tehtävä:
Varaa seuraavien viikkojen ajalta kalenteristasi hetki aikaa itsellesi ja tule mukaan kehittämään ergonomiaasi ja huomaa sen vaikutuksia työhösi ja voimavaroihisi!
Ajan antaminen aiheelle kiireenkin keskellä palkitsee, jos saat kevennystä kuormitukseen!
Lähteet:
www.ttl.fi
www.ergonomiayhdistys.fi
www.terveyskyla.fi
www.ergonomics.com
www.osha.gov
ehs.unc.edu
ergo-plus.com