22.11.2024 11:46
Opiskelija, syömällä jaksat paremmin!
Jaksamista tukeva syöminen on riittävän monipuolista, mutta syömisen säännöllisyys on myös hyvin tärkeässä osassa. Puuttuvat ateriat koulupäivän aikana saattavat kasvattaa lounaan tai päivällisen kokoa, mikä voi väsyttää.
Lisäksi tasaisempi energian saanti tehostaa keskittymistä ja opiskelukykyä myös vaativampien päivien aikana, ja auttaa pysymään aktiivisena iltaan asti.
Värikkäät ateriat ja välipalat ovat monipuolisen syömisen lähtökohtana. Värikkyyttä päivään tuovat kasvikset eli hedelmät, marjat, vihannekset ja palkokasvit. Ruokavalioon on myös tärkeä kuulua täysjyväviljatuotteita ja pehmeitä rasvoja, vaikka ruoanlaitossa ja leivän päällä. Lisäksi on hyvä valita liha- ja maitovalmisteet vähärasvaisena, ja suosia erityisesti kalaa ja kasviproteiineja. Sokeripitoisia juomia kannattaa käyttää harkiten, ja sen sijaan huolehtia riittävästä veden juonnista.
Testaa oma ruokavalion laatusi - Tee testi täältä .
Säännöllinen ruokailurytmi ylläpitää opiskelukykyä ja auttaa jaksamaan. Säännölliseen ateriarytmiin kuuluu aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala, sekä muutama välipala.
Arjen rytmittäminen rutiineilla tukee hyvinvointia sekä helpottaa opiskelun ja levon vuorottelua päivän aikana. Jos aamupala ei vielä kuulu aamurutiineihin, sitä voi lähteä tietoisesti harjoittelemaan. Mikä kuvan vaihtoehdoista näyttää herkullisimmalta?
Riittävän säännöllinen syöminen tukee myös arjen hallintaa ja elämää opintojen ulkopuolella. Jos koulupäivän aikana jää aterioita väliin, voi nälkävelka kasvaa iltaa kohden niin suureksi, että ei jaksakaan lähteä liikkumaan tai muihin vapaa-ajan harrastuksiin.
Omia ruokailutottumuksia voi testata täältä.
Muistathan huolehtia myös nukkumisesta. Arjen hallinnan ja terveyden kannalta riittävä uni on kaikkein tärkeintä! Säännöllinen unirytmi palauttaa, tehostaa oppimista, tukee vastustuskykyä, lisää arjen aktiivisuutta ja auttaa tekemään parempia ruokavalintoja.
- Adolphus K, Lawton CL, Champ CL, Dye L. The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Children and Adolescents: A Systematic Review. Adv Nutr. 2016 May 16;7(3):590S-612S. doi: 10.3945/an.115.010256. PMID: 27184287; PMCID: PMC4863264.
- Eat@Work: https://www.eatatwork.fi/
- Galioto R, Spitznagel MB. The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Adults. Adv Nutr. 2016 May 16;7(3):576S-89S. doi: 10.3945/an.115.010231. PMID: 27184286; PMCID: PMC4863263.
- Hyvinvointia ja opiskelukykyä ruokailusta: Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositus
- Lundqvist M, Vogel NE, Levin LÅ. Effects of eating breakfast on children and adolescents: A systematic review of potentially relevant outcomes in economic evaluations. Food Nutr Res. 2019 Sep 12;63. doi: 10.29219/fnr.v63.1618. PMID: 31548838; PMCID: PMC6744840.
- Nyyti Ry: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/uni/
Artikkelin kirjoittaja Meri Mustakallio, ravitsemusasiantuntija, tutkija, RAVI -hanke