Hiiren ergonomia on pieni, mutta tärkeä osa työskentelyä.

Kuva: avplus.fi

Hiiren ergonomia

Hiiren ergonomia on yksi tärkeä osa ergonomista kokonaisuutta ja työympäristöä! Tässä osiossa käsittelemme hiiren ominaisuuksia ja työskentelyalueet-osiossa käymme läpi hiiren optimaalista paikkaa.
​​​​​​​
Ergonomisten työvälineiden täytyy olla asiakaskeskeisiä, ja yleiset suuntaviivat antavat käyttäjälle mahdollisuuden tiedostaa omaa käyttäytymistä ja korjata sitä mahdollisuuksien mukaan. Jokaiselle ergonomisesti suunitellut välineet eivät toimi, joten omien välineiden tarkoitus auttaa meitä tiedostamaan mitä, miksi ja miten voisin korjata tilannetta.

Onko sinulla esimerkiksi peukalon ja etusormien kohdilla tunnottomuutta? Onko sinulla työpäivän aikana tai sen jälkeen kipua ranteissa? Onko sinulla jäykkyyttä ja voimattomuuden tunnetta kämmenissä? Ai on!

Tämä saattaa johtua hiirikäden työergonomian laiminlyönnistä ja sen huomioonottamattomuudesta. Hiirikäden ongelmat ovat eräitä yleisimpiä kroonisia vaivoja ja sen huomiotta jättäminen on etätyöskentelyssä kasvava vaiva. Hiiren pitäisi olla työntekijälle optimaalinen ja hyvä muistisääntö on, että hyvä hiiri istuu oikein käteesi.

Mitä tulisi huomioida?

Hyvä kuitenkin muistaa, että puhuttaessa työvälineistä, yleisesti ergonomiset ohjeet antavat suuntaviivat ja ohjeet käyttäjälle kuinka omia välineitä tulisi ergonomisesti korjata, mutta kaikille ne eivät sovi ja omalla käyttäytymisellään ja pienien asioiden pikku hiljaa korjaamisella saadaan lopputulos joka varmasti hyödyttää käyttäjää.

Alla listaus asioista joita tulisi huomioida, jos mietit vaihtamista uuteen hiireen.

  • Hiirtä tilattaessa tulisi tietää täsmälleen oikea koko ja muoto. Tämän takia oikeanlaista hiirtä on vaikea vain tilata. Sen tulisi tukea ominaisuuksiltaan käyttötarkoitusta.
  • Kokeile hiirtä ennen ostamista. Oikeanlainen hiiri täytyy sopia käyttäjälle ja sen kuuluu olla asiakaskeskeinen käyttäjän vaativuuksien mukaan.
  • Onko koko hyvä? Liian pieni hiiri ei tue kämmentä tarpeeksi ja liian iso hiiri rasittaa ranteita ja sormia.
  • Onko hiiri käyttötarkoitukseesi ja työhösi sopiva? Hiirtä hankkiessa kannattaa miettiä käyttötarkoitusta ja sopiiko se työhösi. Hiiren kuuluu olla asiakaskeskeinen käyttäjälle ja joillekin sopii paremmin neutraali kupolimalli, kuin ergonomisesti suunitellut hiiret.
  • Johdollinen ja langaton? Työpisteesi suunnittelu vaikuttaa siihe kumpi lähtökohtaisesti sinulle sopii paremmin.
  • Joissain hiirissä monta eri nappia tarvitaanko niitä? Toki työn vaativuus voi edesauttaa monien eri nappien tarpeen, mutta pääsääntöisesti kaksi nappia riittää. Useiden lisätoimintojen lisääminen hiireen voi vaikeuttaa työntekoa ja hiirikäden rasitusta.

Hyvän hiiren hankittuasi voit keskittyä kokonaisvaltaisempaan ergonomiaan!

Koko työpisteen ergonomia koostuu erilaisista pisteistä. Hiiri on yksi tärkeä osa sitä kokonaisuutta mihin sinun kannattaa pyrkiä! Markkinoiden kattavien vaihtoehtojen ansiosta jokaisella on mahdollisuus hankkia itselleen mahdollisimman optimaalinen hiiri. On myös hyvä huomioida ranteen asennon merkitys hiirtä käyttäessä.

Nykyään myös markkinoiden kattava valikoima hiirimattojen ja ranne- ja kyynärtukien avulla voidaan työskentelystä tehdä ergonomisempaa kuin aiemmin. Alla oleva kuva havainnollistaa ranteen asentoa työpäivän aikana.

Kuva havainnollistaa ranteen optimaalisen asennon

Kuva: Principlefourosteopathy.com.au

Muuta huomioitavaa

  • Hiirimatto voi olla yksinkertainen alusta, jossa hiiri vain pääsee liikkumaan kevyesti ja tarkasti
  • DPI, eli hiiren tarkkuutta kuvastava lukuarvo. Paljon tarkkuutta vaativan työn (esimerkiksi graafinen suunnittelija) hiiren DPI tulisi olla vähintään 1200. Silloin hiiren osoitin on mahdollisimman tarkka
  • Asetukset edesauttavat hiiren ergonomiassa. Määrittele sopivat pikatoiminnot hiiren lisänäppäimille, jos sellaisia on ja säädä nopeus sellaiseksi ettei hiiri työtä tehdessä päädy ulos hiirimatolta
  • Jos hiiren käyttö aiheuttaa rasittuneisuutta tai hankalia ongelmia käden alueella, kannattaa oman työterveyden kanssa keskustella erilaisista vaihtoehdoista/mahdollisuuksista

Tehtävä 1.

Jos sinulla on kotona erilaisia hiiriä, koita huomaatko eroa rasituksessa?

Tehtävä 2.

Kokeile 3 päivän ajan, miten rannetuki (rullattu pieni pyyhe ranteen alla esimerkiksi) vaikuttaa sinun ergonomiaasi ja käden rasitukseen.



Näppäimistön ergonomia

Näppäimistön ergonomia katsotaan useasti olevan linkittyneenä hiiren kanssa. Näppäimistö kuuluu silti ottaa huomioon tarkasti ja sen valinnassa kannattaa huomioida tiettyjä asioita.

Lue lisää


Työskentelyalue

Jokaisella on omanlainen työskentelyalue ja ympäristö toimia. Erilaiset työn tarpeet tuovat haasteita yleiseen ergonomiaan ja sen ohjaukseen. Työskentelyalueella ja sen merkityksellä edesautetaan työntekijän jaksamista ja yleisesti tiedostamaan omien alueiden merkitys. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä ovat työskentelyalueet ja miksi niitä kannattaa tutkia.

Lue lisää


Lähteet

www.ergo-plus.com

www.ergonomicstrends.com

www.ergonomicstrends.com